zondag 2 maart 2014

Vladiwostok

Vladiwostok
P.F. Thomése

Eerste druk: september 2007
Gebruikte druk: 1e 
Aantal bladzijden: 295
Uitgever: Contact, Amsterdam

Het boek is een psychologische roman vol met politieke twists. Het betreft een verhaal over Fons Nieuwenhuijs (spindoctor) en zijn vriend Hans  die in de politiek een goede positie wil bereiken. Beide mannen zijn een stel Macho’s, echte eikels, antihelden zou je ze kunnen noemen.
In de wereld van Fons en Hans komen ze vaak in de problemen. Een wereld vol met leugens overspel en gesprekken over seks en alles en nog wat.  Hans verpest zijn politieke loopbaan tijdens een talkshow maar Fons komt uiteindelijk wel stevig terecht.  Het boek gaat vooral over de wereld van klootzakken en macho’s die zich hoger en beter voelen dan de rest maar uiteindelijk ook mensen blijken te zijn.
De biografie van de schrijver is gevonden op de website van Thomése zelf.

http://www.thomese.nl/pages/thomese_biografie.php
P.F. Thomése [doetinchem | 1958]P.F. Thomése studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en werkte een tijdlang als redacteur en verslaggever bij het Eindhovens Dagblad. Tegenwoordig woont hij in Haarlem.
Hij debuteerde in 1990 met Zuidland, de bundel waarmee hij prompt de AKO Literatuurprijs won. Sindsdien schreef hij alom geprezen romans, verhalen, essays en novellen.
Zijn grote internationale doorbraak kwam met Schaduwkind (2003), dat in 20 landen werd uitgebracht. Schaduwkind (2003) stond wekenlang in de top-tienen, werd genomineerd voor de NS Publieksprijs en stond op de longlist van de Libris Prijs.
Hij baarde in 2007 opzien met zijn roman Vladiwostok! die genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs en de Gouden Uil. Zijn boek Nergensman. Autobiografieën was genomineerd voor De Gouden Uil Literatuurprijs 2009. In 2010 verscheen De weldoener dat overladen werd met lovende besprekingen, en in de zomer van 2011 Grillroom Jeruzalem.
Mening: Ik zelf vond het boek niet zo sterk. Een beetje langdradig en mijn smaak licht normaliter ergens anders, maar toch heb ik het boek gelezen op aanraden van de docent.



 docent.

vrijdag 28 februari 2014

De Aanslag

De Aanslag

Harry Mullisch
Bladzijdes:254
Jaar van Uitgave: 1999


Het verhaal word in vijf periodes verteld. Anton Steenwijk woont met zijn ouders en zijn broer Peter in Haarlem. Zij wonen tussen twee families in; de familie Beumer en de familie Korteweg en daarna het echtpaar Aarts, maar op een avond in Januari klinken er zes schoten. Voor het huis van de familie Korteweg ligt een dode NSB’er. Korteweg en zijn dochter leggen het lijk neer voor het huis van de familie Steenwijk. Broer Peter wilt het lijk bij de familie Beumer neerleggen maar het is al te laat. De Duitsers zijn gearriveerd en nemen vader moeder en Anton mee. Anton beland in een cel de volgende dag word hij naar Haarlem en vervolgens Amsterdam gebracht.

De tweede periode gaat over dat Anton medicijnen gaat studeren en op een feest hoort over de oorlog in Korea en de opkomst van het Communisme. Anton keert ook terug naar de plek van zijn ouderlijk huis waar hij een oorlogsmonument ziet met de namen van zijn ouders. Het laat hem ongemakkelijk voelen en vertrekt voorgoed uit Haarlem.

In de derde periode Studeert Anton af en raakt hij verzeild in een demonstratie tegen de inval van de Russen in Hongarije (1956)  Hij ziet daar Fake Ploeg, de zoon van de doodgeschoten NSB’er. Ze praten over waar de schuld laag  in de dood van Fake’s vader en de ouders van Anton. Fake verwijd dit compleet aan de Communisten.
De vierde periode Anton is getrouwd met de dochter van een ex-verzetsman. OP een begrafenis va neen bekend journalist ontmoet hij Cor Takes, de schuldige van de aanslag in Haarlem die hij samen met zijn vriendin Truus had gepleegd. Truus was dezelfde vrouw die Anton ondersteunde in de cel en hij merkt ook op dat Truus gelijkenissen vertoont van zijn vrouw. Hij is misschien daarom onbewust met haar getrouwd?
In de laatste periode hertrouwd Anton en heeft hij een zoon Peter. Zijn leven loopt op rolletjes. Hij heeft nog één keer een bezoek aan Haarlem gebracht en bloemen gelegd bij het grafmonument van Truus. Hij komt in Amsterdam terecht in een vredesdemonstratie waar hij Karin Korteweg ontmoet. Zij verteld hem waarom het lijk van de NSB’er ploeg bij Anton voor de deur lag. Korteweg had terraria op zolder vol met hagedissen. Hij was bang voor de Duitsers die de hagedissen wel eens dood konden maken en bij de familie Aarts waren joden ondergedoken daarom is het lijk voor de deur van de familie Steenwijk terecht gekomen. De vader van Karin heeft de rest van zijn leven gevreesd voor een wraakactie van Anton en heeft uiteindelijk zelfmoord gepleegd.